Odborníci budú diskutovaťo stravovaní detí na Slovensku

26.10.2011 Poprad

Poprad 26. októbra (TASR) – Cieľom výročnej konferencie pre zriaďovateľov a zamestnancov školského stravovania, ktorá sa dnes začína v Poprade, je oboznámenie zamestnancov obcí, školských úradov, škôl a zariadení školského stravovania s legislatívnymi zmenami. Okrem toho sa budú až do piatka 28. októbra venovať aj aktuálnej stratégii a prehlbovaniu vedomostí v oblasti školského stravovania.
Významným impulzom pre organizáciu konferencie Kľúčové úlohy školského stravovania 2011 bol úspech seminárov Nové receptúry a stratégia v školskom stravovaní 2011. V marci sa na nich zúčastnilo viac ako 400 zamestnancov školských jedální a predstaviteľov samosprávy z celého Slovenska. Organizátorom konferencie, ktorej program sa začne dnes na Mestskom úrade o 13. hodine, je Združenie pre zdravie a výživu a Celoslovenská sekcia školského stravovania. Odbornú záštitu nad ňou prevzalo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, Úrad verejného zdravotníctva SR a Kancelária Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na Slovensku.
Prvou z tém, ktorej sa budú účastníci konferencie počas troch dní venovať, je Stravovanie detí na Slovensku – prieskumy, zvyklosti, spotreba, psychologické faktory. Okrem iných bude prednášať aj Katarína Babinská z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Prednášajúci sa budú venovať školskému mlieku, ovociu, legislatívnym postupom a aktuálnemu stavu v aplikácii verejného obstarávania potravín v školskom stravovaní.
Vo štvrtok (27.10.) budú odprezentované závery a odporúčania samitu OSN o chronických neprenosných ochoreniach. Prednášajúci sa budú venovať prídavným látkam v potravinárskych výrobkoch, podmienkam súčasného verejného zdravotníctva, gastronomickým trendom a financovaniu a materiálno-technickému zabezpečeniu podpory zdravia z pohľadu samosprávy.
Posledný deň konferencie (28.10.) bude venovaný téme Lunchboxy alebo školské stravovanie vo svete. Jednou z nosných pod tém budú štandardy a kontrolné mechanizmy v metrológii v jedálňach.
TASR informovala Martina Včielková z organizačného výboru konferencie.
 

Vyberte región